İNTERNET ORTAMINDA İŞLENEN HAKARET SUÇU

Hakaret suçu, günlük hayatta en çok karşımıza çıkan suç türlerinden biridir. Teknolojik gelişmelerle paralel olarak en çok iletişim araçlarıyla işlenmektedir.  Fikir ve düşüncelerin filtresiz olarak ifade edilebildiği bir alan olan sosyal medyada yapılan yorum, paylaşım ve mesajların hakaret suçunu oluşturması halinde fail açısından ağır neticelere yol açacağı şüphesizdir.

Hakaret suçu doğrudan kişinin birey olmaktan kaynaklanan kişilik haklarına saldırıdır. Bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat etmek veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldırmak hakaret suçuna sebebiyet verir. Hakaret suçu ile sosyal bir kavram olan “şeref” ve kişinin özsaygısı korunmaktadır. Bu nedenle, hakaret suçu ancak gerçek kişiler aleyhine işlenebilir. 

TCK’nın ilgili maddelerinde fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi halinde suçu işleyen kişinin huzurda hakaret etmiş gibi cezalandırılacağı belirtilmiştir. İleti yoluyla hakarette, failin kullandığı araçlar ile mağduru hedef aldığını bilmesi ve mağdur tarafından bu fiilin öğrenileceğini istemesi gerekir. Bu nedenle E-mail, Whatsapp mesajları, İnstagram, Facebook, Messenger, Whatssap, Twitter ve diğer sosyal medya araçlarıyla doğrudan mağdurun hedef alınarak hakaret edilmesi de hakaret suçunu oluşturur. İnternet veya sosyal medya üzerinden işlenen hakaret suçları aleni işlendiğinden, aleniyet nedeniyle hakaret suçu cezası 1/6 oranında arttırılacaktır.

Yargıtay’ın, Twitter’da hakaret içerikli tweeti retweet yapan yani kendi profilinde paylaşan kişinin de hakaret suçu açısından yargılanması gerektiği konusunda emsal teşkil edecek kararları mevcuttur.

Beddua niteliğindeki kelimeler, sadece eleştiri içeren cümleler, nezaket dışı kaba bazı söylemler, salt rahatsız edici bazı kelimeler hakaret suçuna sebebiyet vermez.

Mağdurun kamu görevlisi olması ve hakaretin görevinden dolayı yapılmış olması, kişinin mensup olduğu dinin kutsal değerlerine veya din özgürlüğünün kullanılmasına hakaret edilmesi hakaret suçunun cezası ağırlaştırılmış nitelikli şekli olarak kabul edilmektedir.

İnternet üzerinden hakaret suçunun temel şekli takibi şikayete bağlı suçlar kategorisinde yer alır. Suçun mağduru, hakaret edeni ve hakareti öğrendiği tarihten başlamak üzere 6 ay içerisinde şikayet hakkını kullanmak zorundadır. Şikayet hakkı, en geç dava zamanaşımı süresi içinde kullanılmalıdır. Aksi takdirde şikayet hakkını kaybeder. Kamu görevlisine görevinden dolayı hakaret suçu şikayete tabi değildir, Cumhuriyet Savcılığı resen soruşturma açar.

YORUM EKLE