Alanya'da Psikolog Yeniacun anne ve babaları uyardı

ALTSO’nun düzenlediği ‘Gelişim ve Öğrenme Süreçlerinde Oyunun Önemi’ konulu seminerde konuşan Psikolog Kardelen Özdeş Yeniacun, ebeveynlerden çocuk oyun oynarken yönlendirici olmamasını istedi. Yeniacun, “Bir çocuk topa elma yediriyor. Siz, ‘O top elma yiyemez’ diyor ve çocuğun dünyasını öldürüyorsunuz” dedi.

Alanya'da Psikolog Yeniacun anne ve babaları uyardı

Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) tarafından ‘Gelişim ve Öğrenme Süreçlerinde Oyunun Önemi’ konulu seminer düzenlendi. ALTSO Konferans Salonu'nda düzenlenen ve Psikolog Kardelen Özdeş Yeniacun'un konuşmacı olduğu seminere ALTSO Başkan Yardımcısı Yakut Benal, Alanya İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yılmaz, vatandaşlar ile öğrenciler katıldı. Seminerin açılış konuşmasını yapan Benal, katılımcılara teşekkür etti. Benal gelecek haftalarda düzenlenecek olan seminerlere de katılımcıların katılmasını istedi. 
“BİLGİSAYAR GİBİ KENDİMİZİ GÜNCELLEMELİYİZ”
İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yılmaz da, “Bu tür faaliyetleri dört gözle bekliyoruz. Öğretmenlerimizin ve eğitimcilerin katılmasını önemsiyoruz. Biliyoruz zannediyoruz ama birçok şeyi aslında bilmiyoruz. Kendimizi güncellemiyoruz. Yeni gelişen tekniklerle kendimizi güncellemeliyiz. Tıpkı bilgisayar gibi kendimizi güncellemeliyiz. Biz katılımın bu tür etkinliklere fazla olmasını istiyoruz. Bana göre bu bile yeterli değil. 380 bine yaklaşan nüfusumuzun olduğu Alanya'da 67 bin öğrencimizin olduğu bir şehirde,  nüfus itibariyle 24 ilden büyük bir ilçede bu salonun tıklım tıklım dolu olması lazımdı. Sitemim sizlere değil. Gelenlere zaten teşekkür ediyoruz. Sitemim gelmeyenlere. Bildiğini zannedip bilmeyenlere. O nedenle bundan sonraki faaliyetlere lütfen gelirken kolunuza eğitimci birini takıp gelin. Salonu dolduralım. Biz salon tıklım tıklım olsun, aralara sandalye yetiştiremeyelim istiyoruz. Ben de iş birliği içerisinde olup, bu saatte evde oturmayı doğru bulmadığım için katılmak istedim. Ben bu fırsatı verdikleri için, ev sahipliği için ALTSO Başkanı Eray Erdem ve yönetim kurulu üyelerine, katılım sağlayan siz değerli eğitim gönüllülerine çok teşekkür ediyorum” dedi. 
“ÇOCUĞUN MERAKI AKTİF TUTULMALI”
Psikolog Yeniacun, oyunun çocuklar için hayatın iletişim aktörlerinden biri olduğunu söyledi. Yeniacun, “Yeni doğan çocukla oyun ile iletişim kurarız. O da bizimle oyun aracılığıyla iletişim kurar. Çocuk ve ebeveyn birbirleriyle duygu aktarımı sağlar. Çocuklar en basiti evcilik oyunuyla sosyal rolleri öğrenir. Üretkenlik, hayal gücü gelişir. Oyun çocuğun yaratım yeri. Kurallar ve sınırları öğretir. Çocuklar oyunla öğrenmeyi öğrenme ve sorgulamayı öğreniyor. Çocuk oyun ile yeni bilgiler edinir. Merak olmazsa kaliteli bilgi olmaz. Çocukluk anılarından en eğlendiğiniz, yaramazlık yaptıklarını hatırlıyorsunuz. 7'inci yılda mart ayında yediğiniz kuru fasulyeyi hatırlamıyorsunuz. Çocuk ebeveyn ilişkisinde oyun karşılıklı güvenmeyi güçlendirir. Daha çok babalardan ‘Ben çocuğumla oyun oynayamıyorum. Çocuğumla nasıl oyun oynayacağımı bilmiyorum’ sözlerini duyuyoruz. Etkileşimsel bağlam burada çok önemli. Bunun için teorik bilgiye gerek yok. Çocuğun yanına gidin onu manipüle etmeden eşlik edin. Çok bağlı materyale bağlı kalmamak gerekir. Yapılan hatalar neler? Yönlendirici olma. Bunu hepimiz çok yapıyoruz. Mesela bir çocuk bir topa elma yediriyor. Siz, ‘O top elma yiyemez’ diyor, çocuğun dünyasını öldürüyorsunuz. Bu çocuğun hayal gücünü de düşürür. Çocuk oyun oynarken ebeveyn oyuna dahil olmak için sürekli dahil oluyor. Bunu yapınca çocuk oyun oynak istemiyor. Çocuğu izlemek önemli.  Çocuk çok yıkıcı oyun oynuyorsa burada duygusal bir zorlanma vardır. Bazen çocuklar heyecanla karşısındaki çocuklara vurur. Bunlara izin verirsek dışarıda olumsuz davranış gerçekleştirme potansiyeline sahip olur. Merak uyandırma konusu var. Çocuğun merakının aktif tutulması için renkli kalemler, kağıtlar kullanılabilir. Gelişim özellikleri gözden geçiriliyor. Her çocuk aynı gelişim özelliklerini taşımayabilir. Çocuğun liderliğini takip etmeme konusu da var. Materyallere bağlı kalmama. Çok oyuncak var ama oynamıyor. Çünkü materyale bağlı olduğu için sıkılıyor. Eskiden herkes taşla, toprakla oynarmış. Şimdiki çocuklara oyun oynatmak için bir çanta dolusu oyuncak ve kitapla dışarı çıkılıyor. Çocuk oyuncak ile oyun oymayı bitirince bir kova köpüklü su alalım. Bir kova da temiz su alalım. Çocuk bir taraftan oyuncakları yıkasın diğer taraftan da durulasın. Ya da bakliyatları aktarma etkinlikleri düzenlenebilir. Materyale bağlı kalırsak bunun sonu yok” diye konuştu. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER