Alanya’da 4’ü onay aldı, 2’si tescil yolunda

Akdeniz'in 'coğrafi işaret' haritasını çıkarıldı. Antalya’da haritadan 16 ürünün 4’ü Alanya’dan çıkarken 2 ürün hala tescil almak için onay bekliyor.

Alanya’da 4’ü onay aldı, 2’si tescil yolunda

Alanya Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Sevda Çapa Alanya’nın yöresel ve geleneksel ürünlerinin tescillenmesi noktasında çalışmaların hızla ilerlediğini söyledi. Antalya şimdilik toplam 16 ürünle haritada yerini korurken 16 üründen 4’ünün Alanya’ya ait. Alanya’da patent alan 4 ürün ise Alanya Avokadosu, Alanya Yenidünyası, Alanya Gülüklü Çorbası ve Alanya Muzu oldu. Alanya Belediyesi Gülüklü çorbanın tescilini alırken Alanya Ticaret ve Sanayi Odası ise Alanya Avokadosu, Alanya Yenidünyası, Alanya Muzunun tescilini aldı. Sırada ile Alanya Belediyesi’ne ait Fıstıklı Limonata ve Alanya Ticaret ve Sanayi Odası’na ait Keçiboynuzu tescillenmeyi bekliyor.

ALANYA ÜRÜNLERİNİ GENİŞLETECEK

Antalya’nın tescilli ürün listesinde Alanya avokadosu, Alanya gülüklü (hülüklü) çorbası, Alanya yenidünyası, Alanya Muzu, Antalya piyazı, Antalya tavşan yüreği zeytin, Antalya Bergamot Kabuğu Reçeli, Antalya Turunç Kabuğu Reçeli, Döşemealtı El Halısı, Gazipaşa Çekirdeksiz Narı, Korkuteli Karyağdı Armudu, Manavgat Altın Susamı Finike portakalı, Korkuteli karyağdı armudu, Antalya Kabak Tatlısı, Antalya Paça Çorbası, Antalya Serpme Böreği yer alıyor. Öte yandan Alanya Fıstıklı limonata ve Alanya Keçiboynuzu için tescil başvurunda bulunurken Antalya ise Antalya Hibeşi, Antalya Topak Kızartması, Antalya Yanıksı Dondurması, Barak Kilimi, Beydağı Fasülyesi, Korkuteli Höşmerimi, Manavgat Çivirdiği, İbradı Enek Pekmezi için tescil başvuru yaptı.
YENİ YEMEKLER BAŞVURUYA GİRECEK

Alanya Posta Medya ekibine konuşan Alanya Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Sevda Çapa, “Alanya Belediyesi olarak birkaç yemek çeşidimiz ile aynı anda başvuru yapmaya hazırlanıyoruz. Zaten Alanya Gülüklü Çorbası ve Alanya Fıstıklı Limonatası ile listede yerimizi aldık. Yeni yemeklerimiz ile birlikte başvuru hazırlıklarını tamamlıyoruz. Alanya Ticaret ve Sanayi Odası’na ait Keçiboynuzu başvurusunda da olumlu gelişmeler yaşanıyor” dedi.

AKDENİZDE TESCİL SAYILARI

Akdeniz’de coğrafi işaret tescilli ürün sayısı bakımından 105 ürünle Gaziantep ilk sırada. Kahramanmaraş 28, Hatay 25, Mersin 23, Adana 21, Isparta 19, Antalya 16, , Burdur 14, Karaman 14, Osmaniye 7 tescilli ürün ile listede. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER