ALTSO’da seminerler devam ediyor

'Çocuğa Yönelik İhmal ve İstismarın Önlenmesi’ seminerinde konuşan ALKÜ Öğretim Görevlisi Onay Budak Kaymaz, "İstismarın yüzde 78-80'i çocuğun yakınları tarafından gerçekleşiyor. Buna cinsel istismar da dahil. Çocuğa kendisini korumayı öğreteceğiz. Sonrasında ailenin yapısını güçlendireceğiz" diye konuştu.

ALTSO’da seminerler devam ediyor

ALTSO Akademi’nin 2022 yılı 1. Dönem kişisel gelişim seminerleri ‘Çocuğa Yönelik İhmal ve İstismarın Önlenmesi’ semineriyle başladı. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Öğretim Görevlisi Onay Budak Kaymaz’ın konuşmacı olduğu seminer ALTSO Konferans Salonu’nda başladı. Seminere ALTSO Başkanı Mehmet Şahin, odanın yönetim kurulu üyeleri ile vatandaşlar katıldı. Seminerde konuşan Şahin, ALTSO Akademi'yi kurarak odayı eğitim kampüsü haline getirmeye çalıştıklarını söyledi. Şahin, "Biz 2 pencereden bakıyoruz. Alanya'da günden güne öğrenci sayısı artıyor. Alanya'da 2 okul, 2 noter açtık. 2 ambulans kazandırdık. Bizi bakanımıza şikayet ettiler. Alanya dayanışması ile meslek yüksekokulu ve diş hekimliği fakültesi açtık. Koltukta olduğumuz sürece Alanya'ya hizmet edeceğiz. Eğitim konusunda Türkiye'ye örnek olduk. Pandemi bizi biraz yavaşlattı. Bunun için ALTSO Web TV'yi kurduk. 50 bin sertifika verme hedefimiz vardı. Şu an bu sayı 31 bin 837" dedi.


"İSTSMAR AKTİF VE ZARAR VERİCİ"
18 yaşın altındaki her bireyin çocuk kabul edildiğini aktaran ALKÜ Öğretim Görevlisi Onay Budak Kaymaz da, "18 yaşın altındaki bir bireyin istismarı da çocuk istismarı olarak kabul ediyor. Çocuk istismarı bir çocuğun bilerek veya bilmeyerek tüm yönlerinin zarara uğratılması. Bir de ihmal var. İhmal ise çocuğun beslenme, barınma, korunma gibi temel ihtiyaçlarının karşılanmaması. İhmal ve istismarı birbirinden ayıran iki özellik var. İstismar aktiftir ve zarar verici davranışları içerir. İhmal ise pasiftir. Çocuk istismarının çok fazla nedeni var. İlk olarak aile yapısı ve özelliklerinden kaynaklanıyor. Bunlardan bazıları madde bağımlılığı, aile üyelerinin örselenen bir çocukluk geçirmiş olması, genç, deneyimsiz anne ve baba olmak, aile içi şiddet, sosyo-ekonomik düzey, üvey ebeveyn. Aile yapısı ve özelliklerini bildiğinizde istismarı minimuma indirebiliriz. İstismarın yüzde 78-80'i çocuğun yakınları tarafından gerçekleşiyor. Buna cinsel istismar da dahil. Çocuğa kendisini korumayı öğreteceğiz. Sonrasında ailenin yapısını güçlendireceğiz. İstenmeyen çocuk olması, ekonomik yapı da bunda etkili. Toplumsal ve kültürel özellikler var. Bu oturulan çevrenin özellikleri anlamına geliyor.  Oturulan çevre çok önemli. Son zamanlarda artış gösteren medyanın etkisi var. Çok fazla kirli bilgi var. Ayrıntılı bilgilerin verilmesi var. Doğru bilgi olmaması kirli bilgilerin yayılmasına neden oluyor. Mahkeme uzayan bir süreç. Mahkemeye çıkan kişinin serbest bırakıldığını gören başka kişi, 'Ben böyle bir suç işlersem serbest bırakılırım' diyebiliyor. Medya doğru kullanılmalı" diye konuştu.
"GELİŞMEMİŞ ÜLKELERDE HER TÜRLÜ İSTİSMAR GÖRÜLÜYOR"
İstismar denilince akla cinsel sadece istismarın geldiğini vurgulayan Kaymaz, fiziksel, duygusal, ekonomik istismarın da var olduğunu söyledi. Kaymaz, "Gelişmiş ülkelerde fiziksel ve duygusal istismar yaygın. Gelişmemiş ülkelerde istismarın her türlüsünü görmek mümkün" ifadelerini kullandı.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER