Alanya’da muz hasadı 12 aya çıkacak

Alanya Ziraat Odası Başkanı Göktepe, yakın zamanda muz hasadının 12 aya yayılacağını vurguladı.

Alanya’da muz hasadı 12 aya çıkacak

Alanya Ziraat Odası’nda Başkan Tahir Göktepe, muz üretim teknikleri ve yaklaşan muz sezonunda doğru fiyat politikası oluşturmak adına muz üreticileri ile bir araya gelerek toplantı düzenledi. Toplantıya Alanya Muz Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Şenli, Alanya Hal Dernek Başkanı Adem Kaya ve üreticiler katıldı. Başkan Göktepe gerçekleşen toplantıda yakın zamanda Alanya’da muz üretiminin 9 aydan 12 aya çıkacağını ifade etti.
‘DOĞRU ÜRETİM VE HASAT TEKNİKLERİ HAKKINDA KONUŞACAĞIZ’
Göktepe konuşmasında, “Alanya’mız için bir tarihi olan, aromasıyla ayırt edici özellikleri ile bugün coğrafi işaret almayı tescillenmeyi hak etmiş bir ürünümüz muz. Ziraat odasına kayıtlı 3400 üreticisi ile 12 bin dekar kapalı alanda ve açık alanda 9 bin 500 dekar da açık alanda üretim yapan çok ciddi bir üretim ordusuyla beraberiz. Muz sezonumuz artık 9 aya yayılmış durumda. Yakın zamanda hemen hemen 12 ay muz hasadı yapılabilecek. Üreticilerimizle doğru üretim ve doğru hasat teknikleri ve doğru bir fiyat politikası oluşturmak için paydaşlarımızla bugün bir araya geldik. Bizler üreticiler olarak güvenli gıdayı tüketicimize ulaştırmak için doğru bir üretim modelini oluşturabilmek için elimizden geleni yapacağız. Bu konuda da fikir alışverişi yapıyoruz. Komisyoncu tüccar arkadaşlarımıza danışıyoruz. Biz bir kalibrasyon oluşturup pazarın istediği muz standartı ne ise boyut olarak 18 cm, ağırlık olarak 250 gram dolaylarında ise bu şekilde üretim yapmak istiyoruz” ifadelerine yer verdi.
‘ÜRETİCİLERİMİZİN TARSİM SİGORTASI YAPMALARINI İSTİYORUZ’
Göktepe üreticilerin TARSİM sigortasını yaptırmaları konusunda vurgu yaparak, “Sonbahardayız yavaş yavaş kış kendini hissettirmeye başlıyor,istemeyiz tabi ama fırtına, don, hortum ve dolu gibi afetler olacak. Bu tür olaylara da üreticilerimizin elinden geleni yapması konusunda çağrılarda bulunmak istiyorum. En öncelikli devletimizin TARSİM sigortası durumu var mutlaka üreticilerimizin yapmasını istiyoruz. Çünkü afet koordinasyonundan üreticilere bir ayrım yapılmıyor. Afet koordinasyonundan üreticiye bir bütçe ayrılmadığından TARSİM’i yaptırarak poliçelerini oluşturmalarını istiyoruz” dedi.
‘YÜZDE 10’DA ÜRETİCİ CEBİNDEN PARA ÇIKARARAK ONARIMINI KENDİSİ KARŞILIYOR’
TARSİM Sigortalarında muafiyet oranının yüzde 5’e indirilmesi konusunda görüşme yaptıklarını belirterek, “Buradan devlet bakanlarımıza da seslenmek istiyorum, TARSİM sigortalarında ciddi bir poliçe fazlalığı var. Bugün 17 dekar bir örtü altı seranın devlet desteğini de çıktıktan sonra 43 bin TL’ye mal olduğunu, yeni yapılan sigorta poliçelerinden gözlemleyebiliyoruz. Biz üreticiler olarak TARSİM sigortalarını daha sık yapmak istiyoruz. Ancak bunu da yüzlerce süspansiyonu olan TARSİM sigortalarının yüzde 75’e çıkartılması ve muafiyet oranın yüzde 5’e inmesi hususunda yapabiliriz. Konu hakkında da dün TARSİM bölge müdürümüzle görüştük. Devlet büyüklerimizden de yüzde 5’e çekilmesini istiyoruz çünkü yüzde 10’u muafiyet olduğunda, bir hasar oluşunca zaten yüzde 8’lik ya da 10’luk bir hasar oluyor bunun yüzde 10’ununu muafiyet olarak değerlendirilince üretici cebinden para çıkararak onarımını kendisi yapıyor. Bu oran yüzde 5’e inerse üreticilerimizin yararına olur. Toplantımızın hayırlara vesile olmasını dilerim muz sezonumuzun hayırlı olmasını istiyorum katılımcı üreticilerimize de teşekkür ederim” dedi.

YORUM EKLE
YORUMLAR
1
1 - 2 ay Önce

1

SIRADAKİ HABER