SES Alanya Şubesi’nden kanuni düzenleme talebi

Covid 19 ile mücadele sürecinde hemşirelerin tükendiğini ve yaşamlarını yitirdiğini vurgulayan SES Alanya Şubesi, hükümetten taleplerde bulundu. Sadece belli tarihler arasında hatırlanmak istemediklerini aktaran sendika, Hemşirelik Kanunu’nun mesleğin özüne yakışır ve görev tanımına uygun şekilde düzenlenmesini talep etti.

SES Alanya Şubesi’nden kanuni düzenleme talebi

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Alanya Şubesi yaptığı açıklamada, tarihsel bir geçmişi olan hemşirelik mesleği üzerindeki belirsizliklerin devam ettiğini söyledi. Hemşirelere mali, özlük ve sosyal hakların verilmediğini, görev tanımı yapılmış olmasına rağmen halen bağımsız bir meslek haline gelmediğini ifade eden SES Alanya Şubesi yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi: “Her yıl 12-18 Mayıs tarihleri arası Hemşirelik Haftası olarak ve 12 Mayıs ise Hemşirelik Günü olarak kutlanıyor. Sağlık ekibinin en önemli parçası olan hemşireler sadece bu tarihler arasında hatırlanmak istemiyor. Sorunlarının çözülmesini talep ediyor. Ağır ve uzun çalışma süreleri, son 2 yıldır Covid-19 pandemisinin üzerlerindeki ağır yükü ve büyük etkileri, hemşirelik mesleğinin ne kadar önemli ve vazgeçilmez oluğunu açığa çıkardı. Hemşireler yoruldu, tükendi, hatta bu süreçte yaşamlarını yitirdi. Peki, hemşireler ne istiyor? Beklentilerimizi taleplerimizi şöyle sıralayabiliriz;
1-Hemşirelik Kanunu mesleğin özüne yakışır, görev tanımına uygun şekilde düzenlensin, bağımsız hale getirilsin.
2-Covid-19 pandemisi ile birlikte daha da görünür hale gelen hemşire sayılarındaki açık giderilsin. OECD ortalamasına yükseltilsin.
3- Covid-19 illiyet bağı aranmaksızın meslek hastalığı kabul edilsin.
4- Fiili hizmet süresi zammı yeniden düzenlensin.
5- Performans ve döner sermaye gibi gelir güvencesi olmayan ve emekliliğe yansımayan ücretlendirme yerine yoksulluk sınırı üzerinde ve emekliliğe yansıyacak temel ücret verilsin.
6- Analık ve süt izni süreleri yeniden düzenlensin. Bu süreçlerde yeteri kadar ücretli izin verilsin.
7- Her işyerinde 7/24 hizmet veren, ücretsiz kreş sağlansın.
8-Hemşireler için güvenli çalışma ortamları oluşturulsun. Şiddete karşı tüm tedbirler alınsın.
9-Atamalarda liyakat esas alınsın.
10-3600 ek göstergeleri verilsin ve kademeli olarak artırılsın.
11- Hemşire iş gücü planlaması yapılsın. Çok sayıda değil, nitelikli eğitim veren hemşirelik okulları açılsın.

‘12 Mayıs Hemşireler Günü’ ve haftasında da mesleğimize sahip çıkıyor, taleplerimiz yerine getirilinceye ve haklarımızı alıncaya kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha ifade ediyor, tüm hemşire arkadaşlarımızı yanımızda olmaya, haklarımızı almak için birlikte mücadeleye davet ediyoruz.”

Güncelleme Tarihi: 12 Mayıs 2022, 14:53
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER