VASİYETNAME VE MİRAS SÖZLEŞMESİ

Vasiyetname ve miras sözleşmesi ölüme bağlı tasarruflar olup kanuni şartlarına uygun olarak yapılması gerekir.Vasiyetname, miras bırakanın ölümünden sonra yapılmasını istediği hususları barındıran ve miras bırakanın ölümünden sonra sonuç doğuran tek taraflı hukuki işlemdir. Vasiyetnameden her zaman dönülmesi mümkündür.  Vasiyetname yapılabilmesi için 15 yaşını doldurmuş olmak ve ayırt etme gücüne sahip olmak yeterlidir. 

Vasiyetname resmi, el yazılı ve sözlü olmak üzere üç ayrı şekilde yapılabilir. Resmi vasiyetname iki tanığın katılması ile resmi memur önünde yapılmaktadır. El yazılı vasiyetname, yapıldığı tarih açıkça belirtilerek başından sonuna kadar miras bırakanın el yazısı ile yazılmış ve imzalanmış olmalıdır. Miras bırakan yakın ulaşımın kesilmesi, hastalık, savaş gibi olağanüstü durumlar sebebiyle resmi veya el yazılı vasiyetname yapamaması durumunda sözlü vasiyetname yoluna başvurabilir. 

Miras sözleşmesi ise miras bırakanın ölümünden sonra sonuç doğuran karşılıklı irade beyanlarını içeren sözleşmesel bir hukuki işlemdir. Tek taraflı irade beyanı ile dönülmesi mümkün değildir. Miras sözleşmesi yapılabilmesi için miras bırakanın ayırt etme gücüne sahip olması, ergin olması ve kısıtlı olmaması gerekir. Miras sözleşmesi yapılırken taraflar resmi memur huzurunda aynı anda iradelerini bildirir ve düzenlenen sözleşmeyi memur ve iki tanığın huzurunda imzalarlar. 

Miras sözleşmesi tarafların yazılı anlaşmasıyla her zaman kaldırılabilir. Mirasçı atanan kişinin sözleşme tarihinden sonra miras bırakana karşı mirasçılıktan çıkarma nedeni oluşturan davranışta bulunması halinde miras bırakan sözleşmeyi tek taraflı olarak ortadan kaldırabilir. Mirasçı atanan veya kendisine mal bırakılan kişinin miras bırakandan önce ölmesi durumunda da miras sözleşmesi kendiliğinden geçersiz hale gelir. 

Miras bırakanın saklı pay mirasçılarının bulunması halinde, miras bırakan saklı paylar haricinde kalan kısımlar üzerinde vasiyetname ve miras sözleşmesi ile tasarrufta bulunulabilir.

Miras bırakanın yanılma, aldatma, zorlama etkisi altında yapmış olduğu ölüme bağlı tasarruflar geçersizdir. Miras bırakan yanılma ve aldatmayı öğrendiği ya da korkutma veya zorlamanın etkisinden kurtulduğu günden başlayarak 1 yıl içerisinde tasarrufundan dönmediği takdirde, yapmış olduğu hukuki işlem geçerli sayılır. 

YORUM EKLE