Alanya’da esnaf baskı altında

Alanya Pansiyoncular ve Lokantacılar Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci, son zamanlarda MÜYORBİR, MÜ-YAP ve MESAM gibi derneklerin avukatları aracılığıyla lokanta, restoran ve kafe gibi işletmelere mail yoluyla baskı uyguladıklarını belirtti.

Alanya’da esnaf baskı altında

Alanya Pansiyoncula ve Lokantacılar Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci, son günlerde işletmecilerin, müzikle ilgili telif ücretlerine ilişkin derneklerin baskılarına maruz kaldığını ve bu konuda yoğun şikayetler aldıklarını açıkladı. Değirmenci, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, özellikle Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR), Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜ-YAP) ve Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM) gibi derneklerin avukatları aracılığıyla lokanta, restoran ve kafe gibi işletmeleri mail yoluyla baskı altına almalarının son dönemde arttığını belirtti.

‘UYGUN BİR ÜCRET BELİRLENMELİ’

Değirmenci, işletmecilerin ticarethanelerinde müzik yayını yaparak gelir elde ettiğini ve bu yayınların canlı performanslar ya da hoparlörler aracılığıyla yapıldığını ifade etti. Ayrıca, kullanılan müziğin kayıtlı olduğu derneklerle sözleşme yapılması gerektiğini vurguladı. Ancak Değirmenci, pandemi sonrası yaşanan ekonomik sıkıntılar ve artan enflasyon nedeniyle işletmelerin yeterli kazancı elde edemediğini belirtti. Bu durumda, telif ücretlerinin küçük esnafın ödeyebileceği seviyelere revize edilmesi ve işletmelerin konumları, ciroları gibi faktörlerin dikkate alınarak uygun bir ücret belirlenmesi gerektiğini dile getirdi.

‘KÜÇÜK ESNAF DEVREDEREK SEKTÖRDEN ÇEKİLEBİLİR’

Başkan Değirmenci, açıklamasında, “Pandemi sonrasında yaşanan ekonomik sıkıntılara ve son dönemde yaşanan enflasyon sonucu yaşanan hayat pahalılığı karşısında artan fiyatlara bağlı olarak yeteri kadar kazanç elde edemeyen küçük esnafın üzerinde bu şekilde baskı oluşturulmasını uygun bulmuyoruz. Telif yasası gereği ödenmesi gereken rakamların küçük esnafın ödeyebileceği rakamlara revize ederek işletmenin mevki ciro gibi kriterleri de dikkate alınarak uygun bir fiyat ortaya konması gerektiğini düşüncesindeyiz. Yoksa esnafın üzerindeki yükler hakikaten çok fazla ve bu şekilde devam ederse küçük esnaf iş yerlerinin devrederek bu sektörden çekilmek zorunda kalacaktır” dedi.

YORUM EKLE
YORUMLAR
1
1 - 3 ay Önce

1

SIRADAKİ HABER