TÜRK VATANDAŞLIĞININ İSTİSNAİ YOLDAN KAZANILMASINDA YENİ DÜZENLEME

*Türk vatandaşlığı doğumla kazanılabileceği gibi sonradan da kazanılabilmektedir. Türk vatandaşlığının istisnai yollar ile kazanılması konusunda değişiklik yönetmeliği ile mevcut düzenlemelere esaslı değişiklikler getirilmiştir.

*Türk vatandaşlığının istisnai olarak kazanılması, başvuru için gerekli belgeler ve yapılacak işlemler’ başlıklı 20’nci maddesi, 06.01.2022 tarihli ve 31711 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ve 5072 sayılı Cumhurbaşkanı Kararına dayanan Yönetmelik ile değiştirilmiştir.

* Eski düzenlemeye göre Türk vatandaşlığının istisnai yolla kazanılması için  yapılabilen vatandaşlık için şart koşulan yatırım işlemleri döviz veya karşılığı Türk lirası ile yapılabilmekteydi. Değişiklik Yönetmeliği ile Yönetmeliğin 20. maddesinin 2. fıkrasının (a), (b), (c), (ç), (d) ve (e) bentlerinde yapılan değişiklikle, bu bentlerde belirlenen yatırım tutarlarının yalnızca Amerikan Doları veya karşılığı döviz cinsinden olması gerektiği, Türk Lirası olarak yapılamayacağı düzenlenmiştir. Bazı yatırım şekilleri bakımından ise ülkeye getirilen döviz tutarların Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’na satılması zorunluluğu getirilmiştir.

*Değişiklik Yönetmeliği ile Yönetmeliğin 20. maddesinin 2. fıkrasının (b), (ç), (d) ve (e) bentlerinde yapılan değişiklikle, özel şartları Resmi Gazetede ayrıntılı olarak belirtildiği dikkate alınarak özetle değişiklik getirilen yatırım şekilleri sırasıyla şunlardır:

“* En az 250.000 USD veya karşılığı döviz tutarı değerinde taşınmazı 3 yıl süreyle devretmeme

*En az 500.000 USD veya karşılığı döviz tutarı değerinde mevduatı 3 yıl süreyle Türkiye’de faaliyet gösteren bir bankada tutma

* En az 500.000 USD tutarında veya karşılığı döviz tutarı değerinde devlet borçlanma araçlarını 3 yıl süreyle tutma

* En az 500.000 USD tutarında veya karşılığı döviz tutarı değerinde gayrimenkul yatırım fonu katılma payı veya girişim sermayesi yatırım fonu katılma payını tutma”  kapsamında yapılacak yatırımlara ilişkin olarak belirlenen döviz tutarlarının “işlem öncesinde” Türkiye’de faaliyet gösteren bir bankaya ve bu banka tarafından da Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’na satılacağı düzenlenmiştir.

*Döviz tutarlarının Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’na satılmasına ilişkin uygulama esaslarını ise Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından belirlenecek olup bu süreç gerekli düzenlemeler   yapıldıktan sonra belirli olacaktır.

YORUM EKLE