Alanya’da ‘Tropikal Meyve Festivali’ başladı

Alanya Belediyesi tarafından bu yıl ilk kez düzenlenen ‘Tropikal Meyve Festivali’ başladı. Festivalde 32 çeşit tropikal ürünlerin fidesi, meyvesi ve meyvelerden üretilen ürünler ziyaretçilere sunuldu.

Alanya’da ‘Tropikal Meyve Festivali’ başladı

Alanya Belediyesi tarafından ilki düzenlenen ‘Tropikal Meyve Festivali’ başladı. İlçede üretimi yapılan 32 çeşit tropikal ürünlerin fidesi, meyvesi ve meyvelerden üretilen ürünler ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Tropikal meyvelere benzer üretilen hediyelik eşyaların da stantlarda yerini aldığı görüldü. Festivalin ilk gününde stant alanı yerli ve yabancı pek çok misafirin ilgi odağı haline geldi. Festivalde her yıl bir tropikal meyveyi tema olarak seçeceklerini, bu yıl ise avokado olarak belirlendiğini söyleyen Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, “Alanya’da 30-35 tür tropikal meyvenin üretimi var. Bunların ekonomik değeri olanların sayısı 15-20 adet. Bu ürünler memleket ekonomisine büyük girdi sağlıyor. Avokado 30 yıl önce bahçelerimizde sürekli yeşil kalan bir süs bitkisi olarak yetiştirilmeye başlanmıştı. Avokadoda bugünlerde ülke üretiminin yüzde 70 yüzde 80’nini (50-60 milyon adet) üretiyoruz.  İhraç edilen ürünün de yüzde 90’nını Alanya’da üretiyoruz. Amatörce başlanılan bu tropikal meyvenin bölge ekonomisine nasıl katkı sağladığını görüyoruz. Bugün üretilen tropikal meyvelerle şehre ve ülkenin ekonomisine ne kadar katkı sağladığını söylemek güç. Ben inanıyorum ki üretim tesislerimizle bölge ve ülke ekonomisine çok daha katkı sağlayacağız” dedi. 

“ALANYA TROPİKAL MEYVELERDE DE LİDER KONUMDA”

Tropikal meyvelere ilgini yoğun olduğunu belirten Başkan Yücel, Alanya’nın örtü altı ve üstü sebze ve meyve üretiminde lider olduğunu söyleyerek tropikal meyvelerde de lider konuma geldiği günü iple çektiklerini vurguladı. Festivali geleneksel hale getirmek istediklerine vurgu yapan Başkan Yücel, “Bu festivali geleneksel hale getirmek istiyoruz. Bu yıl avokado şemasını öne çıkardık. Avokadonun gastronomiden tıbbi üretime, kozmetikten ve diğer alanlara kadar nasıl kullanıldığını ve faydalanıldığını bu festivalle aktarmaya çalışacağız. Gelecek yıllarda en fazla üretilen tropikal meyveyi ana tema yapmayı düşünüyoruz” diye konuştu. 

“FİDAN VE TOHUM ÜRETİMİ YAPACAĞIZ”

77 bin metrekare alanda tropikal meyvenin hem fidan hem de tohum üretimini yaparak çiftçilerle buluşturmayı hedeflediklerini söyleyen Başkan Yücel, “77 bin metrekarelik bir alanda ilk etapta ekonomik değeri olan tropikal meyveyi kapsayan yerde hem üretim hem fidan ve tohum yetiştiriciliğini öne çıkararak buradaki insanlara bilgi birikim ve tecrübeler paylaşılacak. Üretim konusunda bilgiler verilecek. Akademi gibi bilgilendirme merkezi oluşturulacak. Ziraat odası, üniversite ile birlikte yerel yönetim olarak bunu birlikte yapacağız. Zaten bir yıl oldu. Projemizin temelini attık. En kısa zamanda da bu merkezi de kazandıracağız.  Herkes bu merkezden yararlanabilecek” ifadelerini kullandı.  

“4 BİN 300 ÜRETİCİ ORDUSUYLA ÜRETEBİLİYORUZ”

18 gelir getirici ürünün üretiminin yapılarak çiftçilerin buradan para kazandığını dile getiren Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe de, tropikal meyvelerin uygun fiyatta olmasının tüketiciler tarafından da önemli olduğunu söyledi. Festivalde ilçede adaptasyonu sağlanan 32 ürünün yerli ve yabancı misafirlerin beğenisine sunulduğunu söyleyen Göktepe, katılımın fazla olduğunu belirtti. Devlet tarafından verilen sübvansiyonlu krediler sayesinde tropikal meyvede ilerleme kaydettiklerini söyleyen Göktepe, “Burada üreticilerimiz her türlü zorlu koşullarda katma değeri yüksek ürünleri üreterek tanıtabildiği için çok mutluyuz. Tropikal ürünler devletimizin sübvansiyonlu kredileri sayesinde yapıldı. Başta muz ve avokado bitkilerine baktığımızda 10 yıl önce bunları konuşamıyorduk. 10 yıl önce arz açığımız varken, bugün 900 bin ton muz üretiyoruz. Avokado için 4 bin 300 üretici ordusuyla 50-60 milyon adet avokado üretebiliyoruz. Desteklenerek mango, papaya gibi tropikal ürünlerin de değer kazanmasını istiyoruz. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER