Dikkat Eksikliği & DEHB Nedir ?

Dikkat, ilgili uyarıcıları seçebilme ve onlara yoğunlaşabilme kabiliyetidir. Dikkat, kendimizi ilgili uyarıcılara göre konumlandırıp ve nihayetinde karşılık verebildiğimiz bilişsel süreç olarak tanımlanmaktadır. Bu bilişsel beceri gündelik yaşantımızın önemli ve vazgeçilmez bir parçasıdır. Dikkat, diğer bilişsel becerilerimizin doğru çalışması için gereklidir. İşte bu yüzden dikkat süreçlerinde oluşacak bir bozulma herhangi bir gündelik aktivitenin yapılmasını zorlaştırabilmektedir. Ancak gün içinde dikkat seviyesinin değişmesi son derece normal ve olağandır. Dikkat seviyesini etkileyebilecek bazı etkenler arasında beslenme, uyku düzensizliği, yorgunluk, yüksek ateş, kaygı, stres vb. birçok etken sıralanmaktadır. 
Dikkatini toplamakta sorun yaşayan çocuklar ise genel olarak okulda ya da evde ders çalışma süreçlerinde fark edilmektedir. Dikkat süresinin kısa olması ya da birden fazla iş ile ilgilenirken dikkatini odaklayamamakta veya sürdürememektedir.
Çocuklarda dikkatin dağılmasına sebep olan etkenler nelerdir ? 
* Okulda ya da evde yaşanan olumsuzluklar veya duygusal süreçler 
* Özgül Öğrenme Güçlüğü (ÖÖG) ve Dikkat eksikliği ve hiperaktivite (DEHB) gibi durumlar
* Anksiyete (Kaygı) ve Endişe Durumları 
* Takıntılar 
* İlgi alanına giren durumlarda dikkatini toplayıp sürdürebilir ancak sevmediği derslerde veya istemediği durumlarda dikkat dağınıklığı karşımıza çıkmaktadır. 

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) Nedir ?
DEHB aşırı hareketlilik, dikkat sorunları ve istekleri erteleyememe (dürtüsellik) belirtileriyle giden bir nörogelişimsel bir bozukluktur. DEHB’nin temel belirtileri, aşırı hareketlilik, dikkat eksikliği ve dürtüselliktir.

Aşırı Hareketlilik: Çocuğun kendi yaşıtlarıyla karşılaştırıldığında belirgin düzeyde daha fazla hareketli olduğunda aşırı hareketlilikten söz edilir. Ayrıca bu hareketlilik, oyun, anaokulu ve okul gibi günlük işlevlerde çocuk, aile veya öğretmenler için sorun oluşturduğunda aşırı hareketli diye nitelendirilir.

Dikkat Sorunları: Dikkatin bir noktaya toplanabilmesinde güçlük, dış uyaranlarla dikkatin çok kolay dağılabilmesi, unutkanlık, eşyalarını veya oyuncaklarını sık sık kaybetme ve düzensizlik gibi belirtiler dikkat sorunları bulunduğunu gösterir.

Dürtüsellik: Acelecilik, istekleri erteleyememe, sorulan sorulara çok çabuk yanıt verme, başkalarının sözlerini kesme ve sırasını beklemekte güçlük çekme gibi özellikler dürtüsellik sorunları bulunduğun düşündürür.
Bu durumlarla karşılaşıldığında uzman görüşüne danışılması önerilmektedir.

YORUM EKLE