Haber Siteleri Ne Kadar Para Kazanıyor?

Haber siteleri ne kadar para kazanıyor merak ediyor musunuz? O halde gelin kabaca gelir gider tablosunu birlikte değerlendirelim ve bu işin gerçekten yapmaya veya kariyer planına katmaya değer olup olmadığını sorgulayalım.

Haber Siteleri Ne Kadar Para Kazanıyor?

Haber siteleri ne kadar para kazanıyor merak ediyor musunuz? O halde gelin kabaca gelir gider tablosunu birlikte değerlendirelim ve bu işin gerçekten yapmaya veya kariyer planına katmaya değer olup olmadığını sorgulayalım.

Haber sitesi açmak için şu anlık herhangi bir yasal prosedür bulunmamaktadır. Gönül rahatlığıyla açabilirsiniz.


 

Bir kaç kişi ile idare edilen küçük yapılardan büyük patronların kontrolündeki haber sitelerine kadar ülkemizde yüzlerce haber sitesi mevcut. Haber; 7/24 hayatımızda ve mesaili bir iş değil. Uykuda olduğumuz anlarda dahi neler neler oluyor.

Tabi bir iki hevesli arkadaşla sadece memur haberlerine odaklandığımızda nispeten esneklik mümkün. 10-12 saatlik bir mesaiyle gündemi kaçırmayız lakin büyük bir haber sitesi idare ediyorsanız, gece editörleriniz, teknik ekipleriniz, foto muhabirleriniz ve gerektiğinde saha elemanlarınızın olması gerekiyor. Muhasebe hukuk departmanlarını hiç saymıyorum bile.

Bilgi: "Bazı haber içeriklerine ulaşmak için aylık abonelik ücreti talep eden, reklamsız habercilik vadeden web sitelerine sık rastlar olduk."

Abonelere özel haber bültenleri, videolar, arşiv erişimi ve genellikle bir ödeme duvarının arkasında kilitli tutulan diğer değerli içeriklerin yanı sıra özel etkinliklere (canlı veya sanal) bilet sunmak ve atlanmaması gereken gelir kalemlerinden.


 

Bu arada haber sitelerinin çoğu işin içine video içeriklerini de kattığından sitenizin kurgu ve düzenlene konusunda da avantajları olmalı. Bir nevi gelen okur, tembellere de izletiriz mantığı.

Google reklamları haber sitelerinin can damarıdır. Elbette tek gelir kalemi sadece arama reklamları demek değil. Ücretli haberler ve ilanlar, duyurular, markalı haberler, link çıkışları ve benzer dijital alanları gelir kapısı olarak değerlendirebiliriz ancak ne kadar büyürseniz o kadar da masraflarınız artacak. 

Google ile ilerlemek yetmez diyerek kendi reklam departmanınız kuran haber siteleri kar marjını daha da artıracaktır. Burada şu kritik soruyu sorup tatmin edici cevaplara aramak faydalı olacaktır: "Basılı materyallerden dijital gazeteciliğe geçmeye mali ve yapısal olarak hazır mıyım?"

Doğrudan anlaşmalar daha fazla para getirme eğiliminde olsa da, daha fazla baş ağrısına da neden olabilir ve haber sitenizden para kazanmaya yeni başlıyorsanız, bunun personeliniz ve kendi zamanınız için nelere mal olacağını dikkatle ananiz etmelisiniz.


 

Günümüzde bir haber sitesi kurup idare etmek elbette mali olarak külfetli bir iş; siyasi dengeleri göz ederken yandaşlığa kaymamak, öngörülemeyen giderler, çoktan kapılan pastayı ısırma çabaları ve bir çok devedişi başlık girişimcileri ürkütüyor. Haklılar da.

Milliyet'i ele alalım. Arşiv sayfaları ve Türk gazeteciliğindeki etkileri başlı başına makale konusu ancak burada değineceğimiz güçlü altyapısı ve gazetecilik kabiliyetleri.

Milliyet, Hürriyet gibi gazetelerin ajans aboneliklerine ihtiyacı olmayacağını söyleyemeyiz ancak haber havuzuna ek olarak; atlatma haberler, röportajlar ve daha bir çok kaliteli içeriğe hem ulaşabiliyor hem de kolayca üretebiliyorlar. 

Sadece tek bir gün içinde yüzlerce haber içeriğini hatasız yayına alan web sitelerinin arama motorlarında üst sıralarda olmasına ve haliyle çok kazanmasına şaşırmamak gerek. İşin SEO yani optimizasyon kısmı ile alakalı bu paragraf nitelik ve nicelik olarak ayrıca bir içerikte eleştirilip toparlanacak. Devam edelim,

Bazı haber siteleri, uzun vadede güvenilirliği mahvedebilecek tarafsızlık ve önyargı arasındaki ince çizgide yürüyen gri renkte yaşar. Bazı siteler vızıltı için yaşar ve trafiğin ve tıklamaların gelmesini sağlamak için ne gerekiyorsa söyler veya yapar. Bakınız: Clickbait.

Haber Siteleri NİŞ'e Bağlı Olarak Oldukça Karlı Olabilir

Buraya kadar biraz korkutucu senaryolarla ilerledik. NİŞ yani bakir başlıklar ve kurcalanmamış alanlar ki bunlar kedihaberleri.com da olabilir veya paranormal haberler de aradan sıyrılmanıza olanak verebilecek yatırımlardır. 

Okuyucu kitleniz muhafazakarsa satın alma kararlarını verirken ailevi değerlerini göz önünde bulundurduklarına bahse girebilirsiniz. Bunlar, fırsat kuponları, ucuz tatiller, indirimli yemekler ve tarifler anlamına gelir veya daha fazlası. Yalnızca onlarla değil, cüzdanlarıyla da bağlantı kurmanın yolunu bulan pop-up içerikler oluşturabilirsiniz.

Reklamlar, hem çok para kazanmanın hem de sitenizin güvenilirliğini zedelemenin harika bir yoludur. Patlamalı çatlamalı reklamlar, pop-up'lar, banner'lar, haber foto galerileri kadar ziyaretçileri kaçıran başka bir şey daha hatırlamıyorum. İşte bu yüzden Twitter'a yöneliyoruz.

Yine de haberlere çevrimiçi erişmeye alışan toplumların hız merakı haber sitelerine olan talebi artırıyor. Burada moralleri bozmamak lazım. Daha ellenmemiş çok alan var ve elimizde de yeni mezun bir çok iletişim fakültesi öğrencisi mevcut.

Dijital Medya Şirketlerinin İnternetten Para Kazanmasının 5 Yolu

  • Görüntülü reklamcılık.
  • Abonelikler ve üyelikler.
  • Sponsorlu içerik.
  • Etkinlikler.
  • Affiliate linking.

Bir Blog Sitesinin Aylık Ziyaretçi Sayına Göre Ortalama Gelir Potansiyeli

Günde ortalama 1.000 kişinin ziyaret ettiği blog sitesi ayda 500 TL civarında, 3.000'lerde gezinen bir web sitesi 2.000 TL, 3.000-10.000 kişinin ziyaret ettiği site ayda 5.000 TL, 10.000 ila 100.000 kişinin ziyaret ettiği blog sitesi ise ayda 50.000 TL'ye varan gelirler elde edebilir.

Burada rakamlara takılmamak gerekir. Sektörel bir haber siteniz olabilir ve ziyaretçi sayınız bin civarındayken çok fazla gelir elde edebilirsiniz üstelik 2-3 kişilik bir ekiple!

Türkiye'de en çok ziyaret edilen ilk beş site arasında yer alan Ensonhaber.com veya benzer hacimli haber sitelerinin günlük 1,5 milyon tekil ziyaretçiye ulaştığı göz önüne alındığında işin gelir gider tablosu kabaca netleşecektir. Bu arada İngilizce haber sitesi buna benzer bir yatırımla çok daha fazlasını getirecektir.

En başarılı dijital medya şirketleri, bu beş stratejinin bir kombinasyonunu kullanır ve bana göre kaliteli haberler ve atlatma içerikler ne kadar önemliyse işin SEO ve pazarlama kısmı da bir o kadar önemli.

Bir Web Sitesinden veya Blogdan Para Kazanmanın 15 Yolu:

  • Kaleminizi satmak,
  • AdSense ile tıklama başına ödeme reklamcılığı,
  • Reklam alanı satmak,
  • Affiliate marketing (satış ortaklığı),
  • Bağış ile para kazanma,
  • Ürünlerinizi veya hizmetinizi satmak,
  • Sponsorlu içerik,
  • Web site alım satım,
  • Üyelik web siteleri,
  • E-posta toplamak ve satmak,
  • Değerli data satmak,
  • Bazı sayfaları satmak veya kiralamak,
  • Abonelik karşılığı premium içerik sunmak,
  • Metin bağlantılı reklamlar,
  • E-ticaret sitesi kurmak,

Çevrimiçi gazetelerin yalnızca tıklama başına ödeme (PPC) reklamcılığından para kazanabileceğini düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz. Bu günlerde yayıncılar çeşitli şekillerde gelir elde ediyor. 

Yayınınızdaki kârı artırmak için çoklu platform gelir stratejisini nasıl kullanacağınız hakkında daha fazla bilgi edinmek için MedyaBudur ile iletişime geçin.

Güncelleme Tarihi: 10 Mart 2023, 14:08
YORUM EKLE
YORUMLAR
1
1 - 3 ay Önce

1

1
1 - 3 ay Önce

1

1
1 - 3 ay Önce

1

1
1 - 3 ay Önce

1

1
1 - 3 ay Önce

1

SIRADAKİ HABER