Alanya’da da damacanaya gelen zamlar arıtmaya yönlendirdi

Alanya’da da damacanaya gelen zamlar arıtmaya yönlendirdi

İçme suyuna gelen yüzde zamların ardından tüketici arıtma cihazlarına yöneldi. Bir hane ortalama 5 bin lira dolayında ambalajlı içme suyuna bütçe ayırırken, arıtma cihazı ile 20 litre suyu 50 kuruşa tüketebiliyor, bu da arıtma cihazlarına olan ilgiyi her geçen gün artırıyor.
Ambalajlı içme suyu son bir yılda yüzde 100’ün üzerinde zamlandı. Geçen yıl 19 litrelik damacana fiyatı 14 lira dolayında satılırken günümüzde ise bu rakam 30 liraya kadar yükseldi. Dövizdeki artışa bağlı olarak ambalajlı su üreticilerinin yaptığı zamlar sonrasından evsel ve endüstriyel alanda hizmet veren Ergin Teknik Su Arıtma Teknolojileri yetkilisi Naim Ergin ‘’ Bir hanenin damacana su harcaması yılda 4 bin 600 TL ye kadar yükseldi. Pek çok kişi artık ömür boyu kullanabileceği su arıtma cihazlarını tercih ediyor” dedi.

“SU MALİYETLERİ YÜKSELDİ”

Ergin Teknik Su Arıtma Teknolojileri firma yetkilisi Naim Ergin artan su fiyatlarının aileleri su arıtma cihazlarına yönlendirdiğini söyledi. Dört kişilik bir aile yılda yaklaşık 154 damacana su tüketiyor. Bir damacana suyun maliyeti 30 TL olarak kabul edildiğinde en az 4600 TL’ lik yıllık su maliyeti ortaya çıktığını ifade etti. Naim Ergin, “Ekonomik sıkıntıların arttığı şu günlerde damacana su maliyetlerinin yükselmesi musluktan akan suyun arıtılmasını daha avantajlı hale getirdi. Pek çok kişi sürekli damacana su almak yerine bir defa alıp ömür boyu kullanabileceği su arıtma cihazlarını tercih ediyor” şeklinde konuştu.

“DAMACANA 14 LİRADAN 30 LİRAYA ÇIKTI”

Aile bütçesi içindeki her harcamanın artık önem kazandığını aktaran Naim Ergin,” Farklı markalara ait 19 litrelik damacana sular Temmuz 2021’de 14-15 TL den satılırken şu günlerde arka arkaya gelen zamlarla 30 liraya kadar çıktı. Vatandaş kesintisiz suya ulaşmak istiyor. Damacanada sağlıkta soru işareti uzmanlar damacanalarda plastikten kaynaklanan toksik maddeler olabileceğine dikkat çekiyor. Yapısında bulunan BPA ve BHPF’nin insan vücudundaki hormonsal düzeni değiştirdiği konusunda çok ispat bulunuyor. Özellikle östrojen oranındaki değişim hem erkeklerde hem de kadınlarda bazı hastalıklara sebep olabilme riski taşırken kilo kontrolünde de zorlanmaya sebep olabiliyor. Ayrıca damacanalarının dolum sınırının aşılması bekleme süresi içinde güneş ya da sıcağa maruz kalması dolum sınırında su kalitesinin düşmesi gibi sorunlarda tartışma konusu” ifadelerini kullandı.

ALMAK İSTEYENLERE UYARI!

Ergin,” Su arıtma cihazları almak isteyenlere de şu hatırlatmalarda bulundu: Arıtma cihazlarının içinde de plastik kullanılır. Ancak bu plastik NSF belgeli olmalıdır. Alırken bunu mutlaka sorulmasını önerdi. Bir diğer soruda bütün malzemenin ve yedek parçalarının da NSF belgesine sahip olup olmadığıdır. Ayrıca kurulum ve satış sonrası servis hizmeti ve garanti belgeleri de sorgulanmalıdır” uyarısında bulundu.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER