Alanya’da fiyatı 70 TL’den 200 TL’ye çıktı

Alanya’nın Mahmutseydi Mahallesi’nde ve Gündoğmuş’un Köprülü Mahallesi’nde üzüm pekmezi yapımı başladı. Bu yıl iklim şartları nedeniyle pekmez üretiminin yok denecek kadar az olduğu belirtildi.

Alanya’da fiyatı 70 TL’den 200 TL’ye çıktı

Alanya’nın Mahmutseydi mahallesinde ve Gündoğmuş’un Köprülü mahallesinde kış hazırlıkları üzüm pekmezi yapımıyla başladı. Üzüm hasadının ardından köy sakinleri pekmez yapımı için hummalı bir şekilde çalışıyor. Bağlardan toplanan üzümlerin sıkılarak kazanlarda kaynatılmasıyla elde edilen pekmez, doğal üretimiyle yoğun ilgi görüyor. Fakat iklim değişikliği ve olumsuz hava koşulları nedeniyle üzümde bu yıl düşüş yaşandığı belirtiliyor. Marketlerde de üzüm fiyatının ortalama 45 TL olması ve bu yıl üzümün az da olması nedeniyle pekmez fiyatlarının kilosunun 175-200 TL olması öngörülüyor. Geçtiğimiz yıl kilosu 70 TL’den satılıyordu.

‘ÜZÜM YOK DENECEK KADAR AZ’

Yaklaşık 10 yıldır çiftçilik yapan Gökhan Çelik bu yıl üzüm pekmezinin yok denecek adar az olduğunu ifade etti. Çelik “Geçen yıllara göre üzüm az oldu bu yıl. Elimizde olan mahsullerle pekmezimizi yaptık. 10 senedir üreticiyim bu seneki kadar sıkıntı çektiğimiz bir sene olmadı. Yaz mevsiminde yaşanan aşırı sıcaklardan dolayı üzüm az oldu yok denecek kadar azdı. Kendi bahçemizden çıkan üzümle ancak iki kazan kaynatabildik, bu sene pekmez az çıktı” dedi.

‘BÜYÜK BİR DÜŞÜŞ GÖZLEMLEMEDİK’

Alanya İlçe Tarım Müdürü Mehmet Rüzgar, “Alanya’da üzüm pekmezine oranla keçi boynuzu pekmezi daha yaygın, az da olsa üzüm pekmezi yapan üreticilerimiz de var. Üzüm bu yıl normal çok büyük bir düşüş gözlemlemedik” ifadelerine yer verdi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER