Alanya’daki üreticiler dikkat

Önceden üreticiler için Ziraat Banka hesaplarına mazot ve gübre desteğinin yatırıldığını ifade eden Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mehmet Rüzgar, “Üreticilerimiz bankaya gidip bu hesapla ilgili değişiklik yapacak. Artık nakdi olarak ödeme yapılmayacak” dedi.

Alanya’daki üreticiler dikkat

Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mehmet Rüzgar, Çiftçi Kayıt Sistemi’nde (ÇKS) değişiklik yapıldığını ifade ederek üreticilere çağrıda bulundu. ÇKS’de ciddi değişiklikler olduğunu ifade eden Rüzgar, “Çiftçileri üretim sezonu boyunca sisteme kaydetmekteydik. Bundan dolayı çiftçilerimize doğrudan gelir desteği vermekteydik. ÇKS'deki önemli değişikliklerden birisi artık her seferinde ziraat odasından belge alınmamasıydı. Üreticiler tek bir belgeyle yıl boyunca ve ertesi yıllar boyunca da kayıtlarını yaptırabilecek. En büyük değişiklik de çiftçilerin e-Devlet üzerinden ÇKS kayıtlarını yapıp kurumumuza gelmeden çıktılarını alabilmesi. Bunun yanında muhtar ve aza imzalarını da almıyoruz. Artık sadece kiralama döneminde muhtar ve azanın imzası gerekiyor” dedi. 
“ÜRETİCİ DESTEĞİ NAKDİ OLARAK KULLANMAYACAK”
ÇKS kaydının yılda sadece bir defa eylül ayında başlayacağını ve 31 Aralık’ta sona ereceğini söyleyen Rüzgar, “Bunun nedeni de ödemeleri öne çekmek. Yani mazot, gübre desteğini üreticilerin üretim sezonu sonunda almalarını sağlamak. En önemli değişikliklerden birisi önceden üreticilerin Ziraat Bankası’ndaki hesaplarına mazot, gübre destekleri yatıyordu ama şu anda değişiklik söz konusu. Üreticilerimiz bankaya gidip bu hesapla ilgili bir değişiklik yapacak. Artık nakdi olarak ödeme yapılmayacak. Üreticilere verilen mazot gübre desteğinde yüzde 200-300’e kadar artış sağlandı. Üretici bunu nakdi olarak kullanmayacak. Üretici eğer gübre kullanıyorsa gübre bayisine gidecek. Mazot kullanıyorsa anlaştığı akaryakıt istasyonuna gidecek. Kartına yüklü olan ödemeyi direkt yapacak. Bunu bakanlık olarak şunun için yapıyoruz. Üreticimizin bunu mazot ve gübre için kullanmasını sağlıyoruz. Üreticilerimizin bir ara Ziraat Bankası’na gidip kartlarını almaları veya yenilemeleri gerekiyor. Bu karta para yüklenecek. Ödemesini gübre kullanıyorsa gübre bayisine gidip kartından ödeme yapacak. Mazot kullanıyorsa mazot için karttan ödeme yapacak. Bunu bütün üreticilerimizin zaman kaybetmeden yapmaları gerekiyor. Bunun yanında üreticilere Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifi aracılığıyla 200 bin TL’ye kadar sıfır faizli yatırım ve işletme kredisi veriyoruz. Sübvansiyonlu kredilerimiz de devam ediyor” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER