Alanya’dan İran’daki kadınlara destek geldi

İran’da saçının bir kısmı göründüğü için ahlak polisi tarafından darp edilerek öldürülen Mahsa Amani için Alanya’da yaşayan kadınlar bir araya gelerek tepki gösterdi. Anıt önünde toplananlar adına konuşan Kadın Haklarını Koruma Derneği Alanya Şubesi Başkanı Halime Şenli, “Mahsa Amani kadınların ve tüm dünyanın özgürlük sembolü haline geldi” dedi.

Alanya’dan İran’daki kadınlara destek geldi

Anıt önünde bulunanlar adına konuşan Halime Şenli, “Hepinizin bildiği gibi Mahsa Amani 22 yaşında, İran’ın Tahran kentinde başörtüsünü "İslami kurallara" göre takmadığı gerekçesiyle "ahlak polisi" tarafından gözaltına alınıp, ardından işkence edilmiş ve hastanede hayatını kaybetti.  Mahsa Amani’nin ölümü İran’lı kadınlar tarafından çok büyük tepkiyle karşılanmış, kadınlar öncülüğünde başlayan protestolar bütün İran’a yayılmıştır. Kadınlar toplu halde başörtülerini çıkarıp ateşe vererek, saçlarını keserek, mücadelelerini yeni bir boyuta taşımışlardır. Kadınlar öncülüğünde başlayan protestolar,  faşist- dinci molla rejimine karşı eylemlere dönüştü. Üçüncü haftasını dolduran eylemler , tüm ülkeye yayılmış ve bugüne kadar yüzlerce kişi hayatını kaybetti.  İran’da 1979’dan bu yana rejim tarafından kadınlara, devletin anti demokratik yapısı ve erkek egemenliğinin gücünü temsil eden başörtüsü dayatılıyor. İranlı kadınlar 43 yıldır faşist molla rejiminin sözde "ahlak polisleri" tarafından, taciz ediliyor, şiddete maruz kalıyor, tutuklanıyor, idama mahkûm ediliyor. 
“TÜRKİYE’DE DE ŞERİAT İSTEYENLER VAR”
Türkiye’de de İran’daki gibi molla rejimi isteyenler, şeriat isteyenler olduğunu biliyoruz.  Sayısı her gün artarak katliama dönüşen kadın cinayetleri, kadın katillerine uygulanan haksız tahrik indirimleri, kadınları şiddet dolu aile içine hapseden politikalar, İstanbul Sözleşmesi’nin bir gece yarısı feshi, süresiz nafaka hakkının gasp edilmeye çalışılması, aslında İran’daki molla rejiminin Türkiye’deki yansımaları. Ancak bizler Mustafa Kemal Atatürk’ün açtığı bize gösterdiği çağdaş uygarlık yolundan yürümeye devam edeceğiz, onun sayesinde kazandığımız haklarımızdan en küçük taviz vermeden hak mücadelemize devam edeceğiz. Ülkemizde de bugünlerde başörtüsü tartışması var. Biz kadınlar şunu söylüyoruz. Başörtüsü takmak, dilediği gibi giyinmek, kadının insan haklarındandır takıp takmamak veya takma şekli onun kişisel kararıdır ve bu durum erkekleri hele hele devleti hiç ilgilendirmez.
“İRANLI KADINLARIN MÜCADELESİ HEPİMİZİN”
İranlı kadınların, başörtüsü dayatması başta olmak üzere, “şeriat kuralları” adı altında yaşamlarına müdahale eden erkek egemenliğine karşı yürüttüğü mücadele, bugün dünyanın her yerinde kadın düşmanı faşist rejimlere karşı yürütülen mücadelelerin sembolü haline geldi. Mahsa Amani kadınların ve tüm dünyanın özgürlük sembolü haline geldi. Tüm dünya bilsin, tüm şeriatçı, zorba, kadın ve özgürlük düşmanı güçler bilsin ki kadın mücadelesi sınır tanımaz, kadınlar ayağa kalkınca kazanmadan oturmazlar. Mahsa’nın ve İranlı kadınların mücadelesi hepimizin mücadelesidir diyoruz” dedi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER