Alanya’nın tarım sektörü temsilcileri toplandı

Hal Komisyoncuları Derneği Başkanı Kaya, Türkler’e yapılan toptancı hali konusunda olumlu bir karar almadıklarını söylerken, Ziraat Odası Başkanı Göktepe, “Biz yapılanın yıkılması taraftarı değiliz. İlçenin doğu bölgesine yapılacak olan yeni halin projelendirilmesini üstlenmek istiyoruz” dedi.

Alanya’nın tarım sektörü temsilcileri toplandı

Alanya Hal Komisyoncuları Derneği Başkanı Adem Kaya, Türkler Mahallesi’ne yapılan toptancı hali projesiyle halcilik ve tarımın biteceğini söyledi. Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, Alanya Pazarcılar Odası Başkanı Hüseyin Gök, Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen ve dernek üyeleri ile kahvaltılı toplantıda bir araya gelen Kaya, yıllardır zorlu bir hal süreci yaşadıklarını söyledi. Kaya, “Türkler’e yapılmakta olan hale taşınmamız söz konusu. Ciddi sıkıntıların söz konusu olduğunu defalarca dile getirdik. Her ne kadar mücadele ettiysek daha olumlu bir cevap alamadık. Yeni yapılan halin çok dar, kullanışsız olmasından dolayı halcilik, Alanya tarımı bitecektir” dedi.
“ÜRETİMDEN ÇEKİLEN ÜRETİCİLER VAR”
Tarımsal üretimin şu an çok zor bir süreç almış durumda olduğunu vurgulayan Göktepe, “Dün gece bütün bitki koruma ve besleme ürünlerine yüzde 25 zam geldi. Rekolte kaybından dolayı sorunlar yaşıyoruz. Tamamen maliyetlerin altında kalarak üretimden çekilen üreticiler var. Biz yapılanın yıkılması taraftarı değiliz. Türkler’de bizlerin ve bütün vatandaşların vergisiyle yapılan bir hal kompleksi var. Üretilen ürünleri üreticilere, pazarcı esnafına çok iyi ulaştırmak için komisyoncular bu işin yükünü çekiyor. Bunun için üretimden gelen ürünü değerlendirebilecekleri alanın fiziki yapısı çok yerinde olmalı” diye konuştu. 


“ÜRETİCİ 60 KİLOMETRE MESAFEYE SALATALIK GÖTÜREMEZ”
Üreticiler olarak hallerin birleşmesi taraftarı olduklarını dile getiren Göktepe, “Burada 5 bin 300 örtüaltı üretim yapan kişi var. Üreticilerin en uç tarafı İmamlı Mahallesi’nde. İmamlı, Gazipaşa’ya 10 kilometre. Türkler’e ise 60 kilometre. Şu anda akaryakıta yüzde 350 zam gelmişken üretici bunun altından kalkamaz. Salatalık üretimi şu an maliyetinin altında. Bu nedenlerden dolayı üretici 60 kilometre mesafeye salatalık götüremez. Şu anda üretici 1 dönüm alandan 15-20 kasa salatalık toplarken fiyat kuramıyoruz. Bu nedenlerle özellikle doğu bölgesinde biz ziraat odası olarak, Hazine, Milli Emlak’tan yer tespitinde bulunmak için çalışma yapmaya hazırız. Devlet büyüklerimizin olur vermesi durumunda büyükşehir belediye başkanı ve yetkililerin bizlere bu konuda destek olmasını istiyoruz.  Doğu bölgesine mutlaka hal yapılmalı. Olur verilmesi durumunda yapılacak olan halin projelendirilmesini üstlenmek istiyoruz. Mahmutlar’da, Tosmur’da kurulacak olan bir pazar eğer ürünü Türkler'den alıp gelecekse bu maliyetin üzerine ekleyecek” ifadelerini kullandı. Kaya da toptancı halini kendileri yapmak istediklerini, devlet ve büyükşehir belediyesinden hiçbir şey istemediklerini söyledi. 
“GÖTÜRÜLEN ÜRÜN ARABANIN MAZOTUNU KARŞILAMAZ”
Pazarcıların tüketici ile halin ortasında bir köprü olduğunu ifade eden Gök ise, “17 günlük kapanma sürecinde herkes pazarcının ne kadar önemli olduğunu farkına vardı. Alanya’nın en uç noktasında ürün alıp saat 05.00’te buraya pazar taşıma imkanımız yok. Pazar açtığımızda ise bunun maliyetleri yüksek. Tüketiciyi, düşünürsek biz bu yatırıma karşı değiliz ama bu biraz daha ortaya veya doğuya doğru yayılmalı. Ben üreticiyim. Alanya’nın en uç noktasından Türkler’e 10-15 paket ürünü götürme imkanımız yok. Götürdüğümüz ürünler arabanın mazotunu karşılamaz” dedi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER